keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

     Mansikkarallia


Mikä muu kuuluu niin Suomen suveen kuin mansikat. Ei mikään, ei edes yötön yö, silloinhan vain nukutaan.
Juhannuksen jälkeen pieni sisäinen hamsteri herää ja alkaa kerätä talvivarastoja. Yrttejä ja villivihantaa on tarjolla heti kohta lumien sulettua, mutta ensimmäinen oikea peltokasvi on hurmaava mansikka.
Mansikat tuoksuvat ja kuiskivat ja ovat niin kauniita. Ja se maku. Täydellinen mansikka on vaan niin täydellinen. Ravintoarvoiltaan mansikka on myös ihan fiksu valinta. Kahdessa desissä marjaa on koko päivän C-vitamiinit, enemmän kuitua kuin palassa ruisleipää ja vain 43 kaloria.

Downiaisemme Hansun ruokailu on mietityttänyt. Varsinkin aamu-ja välipalat. Piimä ja pehmeä ruisleipä maistuu sekä maustetut jugurtit, mutta mikään pureskeltava ja terveellinen ei kelpaa En edes uskalla laskea millainen sokeripommi on puolilitraa tavallista maustettua jugurttia. Se hyvin uppoaa, jos valvova silmä välttää.
Mansikasta ja banaanista tehty smootie on nyt sellainen, joka Hansullekkin kelpaa. Siihen on helppo salaa lisätä superfoodeja, kunhan maku ei liikaa muutu.
Tällä hetkellä omasta maasta riittää marjoja vain lasten ulkoruokintaan. Joka aamu ensimmäisenä lapset loikkivat tarkistamaan olisiko yön aikana kypsynyt uusia herkkuja. Jos joku uskaltaa raa'an mansikan äiti-taimesta irroittaa, tulee toiset lapset suureen ääneen kertomaan. Häpeällinen teko saa ansaitsemansa huomion.

Nyt on pakkaseen saatu kahdeksankymmentä kiloa arkimansikkaa, jonka pitäis talven yli riittää. Eihän se ole kuin parisataa grammaa päivää kohti ja jos sen vielä jakaa nauttioiden määrällä, jokainen saa mansikan tai kaksi päivässä. Tiuhti osoitti yllättävää sisua ja pitkämielisyyttä mansikan perkkaajana. Ainakin kaksikymmentä kiloa jaksoi perata. Välillä kiitelin ja ehdotin muihin hommiin siirtymistä, mutta jatkoi vaan.Aamupalaksi tarjoiltiin herkullista smootieta terästettynä cashewpähkinöillä ja siitepölyllä.
Kauniit unet varmistimme kermarahkalla peitellyillä mansikoilla.
Ehei, vielä ei kyllästytä.
Juhlamansikat, niistä joista hillot keitetään, ne on vielä hankkimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti