sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

PoniterapiaaEnsimmäinen poni muutti meille pitkän taivuttelun tuloksena Hevostytön ollessa vasta yhdeksänvuotias. Nyt ajateltuna, liian pieni ottamaan hevosesta vastuuta, mutta silloin se tuntui sopivalta. Viimeinen vastuu oli toki vanhemmilla, mutta perushoidosta huolehti Tyttö ja sisaret. Siitä lähtien, yhtä vuoden taukoa lukuunottamatta, ponit ja yksi hevonen ovat olleet osa elämäämme. 

Mikä se on, joka tekee hevosesta niin sydämmeen menevän?
Niiden voima, viisaus ja vapaus on yhdistelmä, jonka muuttuminen ihmisen ja eläimen väliseksi luottamukseski on ihmeellistä.
Hevosen lämpöön on helppo hurahtaa.


Tyttö ja ensimmäinen poni 

Olemme harrastaneet sosioped...kotiversiona. Oikea sosiopedagoginen hevostoiminta on terapiamuoto, joka on tarkoitettu syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille. Ohjatusti toisesta huoltapitämällä oppii huolehtimaan myös itsestään.
Minun mielestä niitä parhaita terapioita lapselle, jonka tunteet on lukossa ja käsitys itsestä epäselvä.   
Meillä olleista lapsista kaikki jotka hevosen selkään edes jotenkin kykenevät, on sinne nostettu. Yksin tai avustajan kanssa.
Adhd lapset ovat meidät täysin mykistäneet. Vierestä katsottuna näyttää kuin nämä lapset olisi oikeasti tarkoitettu ratsastamaan vapailla preerioilla eikä peruskoulun penkeille?
He ovat kuin luodut hevosen selkään. Karkki poni on asunut meillä reilun vuoden. Alussa se kokeili millaista olisi olla pomo. Uusi paikka ja murkkuikä samaa aikaa ei ole hevosellekkaan helppo. Nyt Karkki on kiltti ja valmis oppimaan uusia asioita.
Pieni poika, joka pelkää pettymyksiä saa poniin luottauksen. Ponin, joka sekään ei vielä edellisenä kesänä luottanut meihin kehenkään.

Ratsastaminen on kaikille hyväksi. Hevosen saa toimimaan vain oikeilla, hevosen osaamilla pyynnöillä. Siinä on pakko olla pomo, kuitenkin kunnioittaen isoa ja vahvaa eläintä.

Vielä vähän jännittää, mutta ratsastuksen päätteeksi kaverista loistaa onnistumisen riemu.
Olisko hän vähän kasvanutkin?Kaipu-poni lapsenvahtina, joskus monta vuotta sitten.


1 kommentti: