tiistai 30. elokuuta 2016

Tästä se alkaa, syksy.


Syksy alkaa siitä, kun traktorin perään kiinnitetään perunannostokone. Tänään aloitettiin ja nostettiin varhasilajikkeesta se mitä ei kuokkapelillä keritty. Homma jatkuu kunhan saadaan riittävästi väkeä paikalle. Toivottavasti pian.

Ekaluokkalaisilla oli koulussa lyhyt päivä. Pikaisen välipalan jälkeen työvaatteet ylle ja lasten kanssa pellolle. Kun kone hurahti käyntiin ilahtui toinen, "mä muistan tän äänen." Vanha kone, paukkuu ja tärisee. Koneen kyydissä oleminen on lapsista kivaa ja siinä pääsee kunnolla tekemisen makuun. Aikuisellekkin, jollain lailla mukavan, odottavan ja juhlallisen sekoitusta. Olisikohan tähän täsmäsanaa?


Perunakoneen päällä seistessä kerkeää hyvin ajattelemaan kasvatuksellisia. Toinen lapsi jaksoi ja halusi tehdä sen, minkä aikuinenkin teki. Näki, että mielellään teki.
Toinen lapsi jaksoi hetken, väsyi ja sanoi tahtovansa nukkumaan. Työtä ei kuitenkaan keskeytetty, niin saimme nähdä sirkukseen sopivaa ohjelmaa. Välillä työnsi konetta ja seuraavaksi yritti jarruttaa. Sekunnin teki mitä me muutkin, kunnes väsymys jälleen iski ja sirkustemput nähtiin uusintana. Mainiota akrobatiaa.

Homman päätyttyä lapset kehuttiin ja kiiteltii yksin ja yhteisesti. Itsensä kanssa piti olla tarkkana, ettei edes olkapään asenolla kertonut kumpi lapsista teki enemmän tai kumman kanssa oli helpompi olla. Helppoa on lausua oikeat sanat, mutta ne pienet paljon puhuvat eleet on vaikeampi hallita. He tekivät sen minkä kykenivät, eikä reippaus aina ole pelkästään hyve.
Palkaksi tuli kaikille yhtä iso pala jätelöä ja runsaasti hyvää mieltä.

Pääelinkeinosta johtuen meillä on mahdollisuus ottaa lapset mukaan oikeaan työhön ja aikuisten arkeen. He näkevät mistä ruoka tulee ja mitä sen eteen pitää tehdä. "Onko nää nyt niitä perunoita, mitä äsken nostettiin?"
Parhaassa tapauksessa lapset kasvaessaan oppivat arvostamaan maata ja maan antimia.


Syksyinen oli iltaruoka eli päivällinen.
Uunilohi saatiin syysfiiliksiin tekemällä fileeseen viilto muutaman sentin välein ja tunkemalla viillot täyteen kanttarellituorejuustoa. Porkkanat ja palsternakka pyöräytettiin pannulla voissa ja laitettiin mukaan uuniin.
Melkein valmiin lohen päälle mustapippurilla, tuoreella tillillä ja timjamilla maustettu valkokastike. Uudet perunat ja porkkana-naurisraaste.
Helppoa ja hyvää.        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti