keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Vielä kerran taatelikakkua



 Yleensä taatelikakku ei ole suosikkejani, mutta tämä vei kielen mennessään. Yhden satsin olemme jo aiemmin tehneet, mutta muruakaan siitä ei enää ole. Joulukakuiksi oli tarkoitus tehdä. 
Lanttujen kiehuessa tein toisen taikinan samalla ohjeella kuin ensimmäisen. Eka kerralla taatelit olivat tummempia, niin kakuistakin tuli kauniimman värisiä. Nämä on vähän platkuja. Tarkistan kohta ovatko yhtä hyviä.
  


MEHEVÄ TAATELIKAKKU


200-250 g kuivattua taatelia (neliskanttinen levy)
2 dl vettä
200 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä tai creme fraichea
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

voita ja vehnäjauhoja/korppujauhoja kakkuvuoan jauhottamiseen

1. Murra taatelit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan yhdessä veden kanssa. Keitä pehmeiksi ja ota kattila liedeltä. Lisää joukkoon voi ja anna sulaa taateleiden sekaan. Sekoittele seos pehmeäksi. Itse vatkaan seoksen lopuksi sähkövatkaimella kunnolla sekaisin.

2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja kermaviili. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. 

3. Kaada taateli-voiseos kahdessa erässä muun taikinan sekaan ja sekoittele vielä tasaiseksi.

4. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun normaalikokoiseen 1,5 - 1,75 litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla, ylä/alalämmöllä, noin tunti. Kakku on kypsä, kun kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa.

Kakku säilyy mehevänä jääkaapissa folioon käärittynä ja sopii hyvin pakastettavaksi. 


"Kolme yötä jouluun on..." tai kaksi ja puoli.